«το εξοχικό μας στην ουτοπία» | 1 έως 15 Δεκεμβρίου | Πάτρα

Τι είναι εν τέλει το πραγματικό σε σχέση με το φαντασιακό; Ποια είναι η θέση της ουτοπίας και της τέχνης στην ζωή μας;  Είτε πρόσφυγας, είτε άνεργος, είτε νέος ή ηλικιωμένος, οι προβληματισμοί αυτοί υπάρχουν αλλάζοντας ένταση και μορφή… Μέσα σ’ ένα περιβάλλον κρίσης, όλοι μας ξεχωριστά βιώνουμε αρνητικά συναισθήματα, στριμωγμένοι, χωρίς τη θέλησή μας, στο ρόλο του θεατή χωρίς δυνατότητα συμμετοχής. 
Πόσο επιτρέπουμε στον εαυτό μας να φανταστεί ή και να μπει στην διαδικασία να υλοποιήσει τη φαντασία του, θέτοντας στόχους και προορισμούς; Όπως ένα εξοχικό στην Ουτοπία; Ίσως η τέχνη να έχει το κλειδί..
Ποιο θα μπορούσε να είναι το εξοχικό μας στην ουτοπία; Αναρωτηθήκαμε σε τι συνίσταται η κατοικία, το σπιτικό δηλαδή.
Τι μένει αν αφαιρέσουμε από ένα σπίτι τους τοίχους, τις κολώνες, την οροφή, το δάπεδο, τα έπιπλα; Μια μνήμη απ’ το παρελθόν ή ίσως κι απ’ το μέλλον?
Η έκθεση μας ζητά σχέδια, έργα, προτάσεις,προθέσεις, κείμενα ή και ό,τι άλλο τέλος πάντων… μας αξίζει, προτάσσοντας σαν μέσο μας όχι την οικονομία αλλά την “εικονομία”.

Η Πάτρα αποτελεί προνομιακό πεδίο (και αγαπημένο τόπο) με πολλαπλές εγγραφές μνήμης όσο και ενός μέλλοντος πολλά υποσχόμενου, που όμως καθυστερεί στη διατύπωση. Φιλοδοξούμε η έκθεση μας να γίνει αφορμή για ερευνητικές εργασίες (και workshop) σε συνεργασία με την Ακαδημαϊκή κοινότητα. Είτε πρόκειται για τα μεγάλα έργα είτε την καθημερινή χειρονομία, το σχεδιασμό λύσεων για το προσφυγικό, τους άστεγους, τους άνεργους ή γιατί όχι – για τον εσωτερικό μας εαυτό…. Ανάγκη είναι η δημιουργία διαλόγου στην κοινωνία, με χαρακτηριστικά ποιότητας ζωής. Πιστεύουμε ότι ο δημόσιος χώρος πρέπει να ξαναγίνει χώρος υποδοχής της τέχνης, και των ιδεών άρα χώρος δημοκρατίας, συνύπαρξης και μεταφοράς αξιών.
Το μέσο που έχουμε για να συνεισφέρουμε σε κάτι τέτοιο δεν είναι παρά ο εικαστικός λόγος και βέβαια η κοινή δράση πάνω απ’ τα σύνορα του χώρου και του χρόνου και βέβαια των αιώνιων συνθηκών.

Πρόκειται για μια Έκθεση από κοινού δύο καλλιτεχνικών  φορέων του ¨ ΟΡΙΖΟΝΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ‘’ από την Αθήνα & της “4ΑΡΤ +” από την Πάτρα  με συμμετοχή 70 + Εικαστικών Καλλιτεχνών, αλλά και Αρχιτεκτόνων, Φωτογράφων, Κεραμιστών  όσο και Θεωρητικών, από όλη την Ελλάδα.
Είναι μια έκθεση η οποία θέλει κι αυτή να βάλει ένα λιθαράκι σε θέματα που μας προβληματίζουν .Τι είναι εν τέλει η πραγματικότητα  σε σχέση με τη φαντασία ; Ποια είναι η θέση της ουτοπίας ,(που κάνει την ζωή μας καλύτερη  γιατί υπάρχει το όραμα… ) και της τέχνης στην ζωή μας;
Νέος , ηλικιωμένος,πρόσφυγας,  άνεργος, οι προβληματισμοί αυτοί υπάρχουν αλλάζοντας ένταση και μορφή…

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί από 1-15 Δεκεμβρίου 2017 στην Πάτρα στην Αγορά Αργύρη και θα είναι ελεύθερα επισκέψιμη καθημερινά από 9 έως 1 το πρωί & από 5 έως 9 το βράδυ.

Η Έκθεση γίνεται σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό Δήμου Πατρέων & Tην ομάδα “4ΑΡΤ +” Πάτρας .