«Η Ανθρώπινη Μορφή στην Τέχνη» |Ε.Ε.Τ.Ε. | Τεχνόπολις |Δεκέμβριος 2010

afisaΟ Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων, η «Τεχνόπολις» και το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (Ε.Ε.Τ.Ε.) παρουσιάζουν από τις 21 Δεκεμβρίου 2009 έως και 24 Ιανουαρίου 2010 σε όλους τους χώρους της «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων την έκθεση «Η Ανθρώπινη Μορφή στην Τέχνη».

Η μοναδική αυτή έκθεση ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής και διακοσμητικής συγκεντρώνει 1200 παλαιότερους και νεότερους εικαστικούς καλλιτέχνες από όλη την Ελλάδα, καθώς και ακαδημαϊκούς και καθηγητές της ΑΣΚΤ, μέλη του Επιμελητηρίου. Στόχος της είναι η ανάδειξη της ιστορικής και διαχρονικής διαδρομής του Ε.Ε.Τ.Ε., το οποίο την ερχόμενη χρονιά γιορτάζει 65 χρόνια λειτουργίας και εικαστικής δημιουργίας των μελών του.

Το ιστορικό σκέλος της έκθεσης τεκμηριώνει με εικαστικό τρόπο το γεγονός ότι η ιστορία του Ε.Ε.Τ.Ε. είναι ταυτισμένη με την Ιστορία της Τέχνης στη νεότερη Ελλάδα.

Κεντρικό άξονα της έκθεσης αποτελεί η ανθρώπινη μορφή, θέμα που επιλέχθηκε για δύο λόγους: Πρώτον γιατί δίνει τη δυνατότητα στα μέλη και των τεσσάρων τμημάτων του Ε.Ε.Τ.Ε. να συμμετέχουν, κάτι που δεν θα ήταν εφικτό π.χ. για τους γλύπτες, εάν το θέμα ήταν τοπίο. Και δεύτερον, γιατί άνθρωπος είναι ο δημιουργός, και άνθρωπος ο αποδέκτης του έργου τέχνης. Η αίσθηση και το συναίσθημα είναι το κοινό, το ενωτικό χαρακτηριστικό, που προσδίδει παγκοσμιότητα στο έργο τέχνης, που κινητοποιεί συναισθηματικά ανθρώπους διαφορετικών πολιτισμών, ετερόκλητης πνευματικής συγκρότησης. Από την άποψη αυτή, η επίσκεψη της έκθεσης στην «Τεχνόπολις» θα είναι μία ευχάριστη περιήγηση ανάμεσα στα έργα ζωγράφων, γλυπτών, χαρακτών, διακοσμητών, που καλύπτουν χρονικά το διάστημα των 65 χρόνων από τη σύσταση του Επιμελητηρίου έως σήμερα.

Είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται παρόμοιας έκτασης διοργάνωση με την παρουσίαση περισσοτέρων από 2000 έργα, μετά το 1987, όταν καταργήθηκε ο θεσμός της Πανελλήνιας Έκθεσης, που διοργάνωνε ανά διετία το Ε.Ε.Τ.Ε σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού.

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν ενδεικτικά έργα των: Βικάτου, Αργυρού, Γουναρόπουλου, Σώχου, Μπουζιάνη, Παρθένη, Παπαλουκά, Απάρτη, Κεφαλληνού, Κατράκη, Τάσσου, Γραμματόπουλου, Καπράλου, Παππά, Σκλάβου, Νικολάου, Κεσσανλή, Νικολαϊδη, Γαΐτη, Καλαμάρα, Αρμακόλα, Τέτση, Μυταρά, Μπότσογλου, Παπαγιάννη, Ρήνα, Παπαδοπεράκη, Μουστάκα, Κοκκινίδη, κ.ά. Επίσης, θα εκτεθούν έργα των Ιακωβίδη και Ροϊλού, που εκπροσωπούν την προϊστορία της κατάκτησης ίδρυσης του Επιμελητηρίου.

Η έκθεση εμπλουτίζεται με υλικό από τα αρχεία του Ε.Ε.Τ.Ε. με ιδιόγραφες αιτήσεις και υπογραφές των ιδρυτικών μελών του, όπως: Παρθένη, Βικάτου, Σώχου κ.λ.π.

Για την πραγματοποίηση της έκθεσης δάνεισαν έργα από τις συλλογές τους: η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, το Ίδρυμα Παναγιώτη και Έφης Μιχελή, το Ίδρυμα Θεοχαράκη, το Ίδρυμα Δημήτρη Καλαμάρα, το Εργαστήριο Γιάννη Παππά και οι συλλέκτες Γ. Κωστόπουλος, Μ. Βεντούρης, Π. Βουτσάς, Χ. Λεοντιάδης, Ν. Μαστροπαύλος, Γ. Παπακωνσταντίνου, Γ. Ριζόπουλος, I. Θ. Χατζησάββας και Ι. Χριστοδούλου.

Η έκθεση πραγματοποιείται με την οικονομική στήριξη του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων, ενώ θα κυκλοφορήσει κατάλογος – λεύκωμα 640 σελίδων, ο οποίος αποτελεί αποκλειστική χορηγία του Ιδρύματος Παναγιώτη και Έφης Μιχελή.

Εγκαίνια: Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου, ώρα 19.30
Τίτλος: Η Ανθρώπινη Μορφή στην Τέχνη
Κατηγορία: Ζωγραφική
Χώρος: Τεχνόπολις (Γκάζι)

ekthesi