«Η ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΤΗΣ Κ. ΤΟΥΛΙΑΤΟΥ»|από τη Ντόρα Ηλιοπούλου-Ρογκάν|Δρ. Ιστορικός της Τέχνης

Η ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΤΗΣ Κ. ΤΟΥΛΙΑΤΟΥ

Με αφοσίωση, αγάπη και σεμνότητα η Κερασιά Τουλιάτου απεικόνιζε από την αρχή κιόλας της σταδιοδρομίας της νεκρές φύσεις και εσωτερικούς χώρους. Ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη στο χρώμα η Τουλιάτου κατορθώνει μεσ’ από αυτό να τονίσει την ατμοσφαιρικότητα των έργων της καθώς εδώ το χρώμα/φως εκπέμπεται και συνάμα απορροφάται, ακτινοβολεί και συγχρόνως διεισδύει στο φυσικό στοιχείο και περιβάλλον για να διαμηνύσει στην ουσία μίαν ιδιωματικά εννοημένη μεταφυσική ατμόσφαιρα. Χρώμα/φως που αποτελεί τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στις δημιουργίες της Τουλιάτου στο σύνολο τους εννοημένες. Κι αυτό, επειδή μεσ’ από αυτό, η δημιουργός ξέρει να προβάλλει και να πλάθει τα όποια αντικείμενα απεικονίζονται στις νεκρές φύσεις της ή στις όποιες χαρακτηριστικές γωνιές στα εσωτερικά της.

Πρόσφατα ζωγραφίζει τοπία ειδωμένα με τα μάτια της ψυχής της. Κι αυτό, επειδή- αν και παραστατικά- τα τοπία αυτά είναι απαλλαγμένα από κάθε διασπαστικό στοιχείο που θα μπορούσε να αποδυναμώσει την ατμοσφαιρικότητα του χώρου. Ατμοσφαιρικότητα ενορχηστρωμένη μεσ’ από τα μάτια της ψυχής της ζωγράφου που ξέρει να απομονώνει, να αισθάνεται και να βιώνει ότι αποκλειστικό και αυθεντικό ερεθίζει δημιουργικά την φαντασία και τον ψυχισμό της. Κι από μια χρυσή τομή τα τοπία αυτά ανάμεσα στο “άμεσο” της παραστατικότητας και την υποβολή που ασκεί η ιδιόμορφα εννοημένη αφαίρεση επικοινωνούν άμεσα σε εμάς καθώς δεν καθηλώνουν την φαντασία μας με επιδερμικές, στείρες, κουραστικές για το βλέμμα περιγραφές.

Πρωτόγνωρα κα συνάμα γνώριμα τα τοπία αυτά που θα μπορούσαν να αντιστοιχούν σε πολλά μέρη συγχρόνως, ανασυνθέτουν μέσα μας όσες φορές κι αν τα κοιτάξουμε συνειρμούς, μνήμες, ενθυμήματα προκαλώντας ανθεκτικές στο χρόνο εντυπώσεις. Αυθεντική καλλιτέχνης η Τουλάτου βρίσκεται τώρα στο δημιουργικό ξεκίνημα μιας νέας γόνιμης φάσης στην οποία κυριαρχούν κατεξοχήν ποιητικά μεταφυσικά θέματα.

ΝΤΟΡΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ- ΡΟΓΚΑΝ 
Δρ. Ιστορικός της Τέχνης - Τεχνοκριτικός